Művészet és közélet

Művészet és közélet

Író-olvasó találkozó Zalán Tiborral!

2014. augusztus 18. - Gál T. Csaba

Író-olvasó találkozó Zalán Tiborral

"Sohasem politizáltam...Mindig csak arról írtam publicisztikát, ami nem tetszett."

2012. szeptember 13-án író-olvasó találkozón vettünk részt a szolnoki Verseghy Könyvtárban. A találkozó vendége Zalán Tibor volt, akinek életéről, munkásságáról több dolgot is megtudhattunk (többek közt hogy eredetileg halva született).

A művész életének során több műfajt is kipróbált (haiku, dráma stb.) valamint az avantgárd egyik képviselőjének is mondhatja magát. A napokban is elfoglalt, rengeteget dolgozik, így például bábjátékot, színdarabot, szövegkönyvet, hangjátékot ír. Jelenleg egy színészképzőben tanít, valamint békéscsabán dramaturg és rendező. Rendezői munkájáért közönségdíjat kapott, ami a legjobb rendezőknek jár. Először a Kolibriben volt damaturg, mint mondta. Megtudtuk továbbá, hogy tanított az Iparművészeti Egyetemen.

Zalán Tibor, állítása szerint "szinte mindig dolgozik, bár nincs állandó állása". Az író azt a véleményét is megosztotta a közönséggel, miszerint a magyar irodalom megváltozott a rendszerváltás alkalmával. Ehhez hozzátette, hogy ő sohasem politizált, mindig csak arról írt publicisztikát, ami nem tetszett neki. 1989 után Zalán úr elvonult az irodalmi életből, valamint felmondott a Kortárs folyóíratnál, ahol szerkesztőként dolgozott. Visszavonulása után az irodalmi szövetség elpártolt tőle, ezért végleg bezárkózott "elefántcsonttornyába", azaz a saját kis padlásszobájába. Az író igazi meglepetésére, 2-3 év múlva újra kritika- és véleményzápor érte.

Elárulta továbbá, hogy a mai napig is rengeteget olvas. A fiatalok számára antológiát és folyóíratot szerkeszt, többször is ír az Élet és Irodalom című folyóírathoz, valamint az Eső elődjéhez, a Jász-Kunság laphoz is esszét írt . A mai nagy költők közül ő fedezte fel Babits Imrét. Szerinte nagyon fontos az elemzés, hiszen " A vers nem gondolatokból, hanem szavakból áll". Elárulta továbbá, hogy nem szeret, sőt gyűlöl felolvasni. Beavatott minket magánéletének pár eseményébe: Szolnokon született, eredetileg halottan, Abonyban nevelkedett, a családjával töltött nyaralásokon is ír, dolgozik, valamint hogy megjárta Puerto Ricót. Híres szerzeménye a Papírváros kötet, melynek második része az első után 9 évvel készült el, a harmadik kötetből pedig még összesen csak 4 sort írt meg.

Jelenlegi munkája egy gyulai színház felkérésére készül, amely három írót kért fel drámaírásra.

Sok szerencsét, és további eredményes munkát kívánunk a jövőben.!

Gál Tamás

A bejegyzés trackback címe:

https://muveszeteskozelet.blog.hu/api/trackback/id/tr136615827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása