Művészet és közélet

Művészet és közélet

Az orosz-ukrán konfliktus

2014. augusztus 19. - Gál T. Csaba

 

Manapság nagyon kevés ember van, aki ne hallott volna az ukrán válságról. A legtöbb ember azonban csak azt tudja, hogy az ukránok lázadoztak, mire Putyin támadást rendelt el Ukrajna ellen.

Kicsit közelebbről megnézve azonban a dolgot, láthatjuk, hogy újra a klasszikus, hidegháborús eseményeket éljük meg, világháborús köntösbe öltöztetve.
Amerika szankciókat állíttat a NATO-val Oroszországnak, mire az oroszok világháborúval fenyegetőznek. Hogy mire megy ki a játék? Miért hergeli Obama folyamatosan az orosz oroszlánt, Putyint? Erre nehéz válaszolni...Vegyünk figyelembe pár lehetőséget!

 

1.) Oroszország és Amerika újra egymás erejét próbálgatják, természetesen nem a saját életük árán. Mint a hidegháborúban...Oroszország az egyik oldalt pénzeli ( jelen esetben az oroszbarát ukrán szakadárokat ), míg az USA természetesen a "liberális forradalmárokat", vagyis a jelenlegi ukrán kormány erőit segíti ki anyagilag. Hogy ki aratja le a győzelmet? Aki győz ebben az élő bábukkal játszó sakkjátszmában.

2.) Amerika egyre több húrt pendít meg az orosz illiberális vezető, Putyin idegszálain. Hogy miért? Háborúért! Feltételezhetjük, hogy az Egyesült Államok szeretné kiterjeszteni a "társasjáték" területét. Tudják jól - a második világháború után nincs nehéz dolguk, lásd: Berlin ostroma - hogy Oroszországnak mindegy, hány Iván hal meg a célért, akkor is el fogja érni, amit el akar. Így például tegyük fel, hogy az orosz Duma fejébe veszi, hogy lerohanja Ukrajnát, majd felszabadítja Európát. Keleten - valljuk be - nem lenne nehéz dolga, majd miután megverte Nyugat-Európát is, egy lángokban álló kontinenst hagy maga mögött. Jöhetnek a kiegyezések - és itt jön az elmélet csúcsa - az USA által felajánlott új "Marshall-segély", amivel természetesen hatalmasat szakítanának.

3.) Mind a két országban sok munkanélküli él. Nézzük csak Magyarországot: az ország közel egyharmada munkanélküli. Gondoljunk bele, mi lehet két ekkora országban? Mit lehet tenni a munkanélküliekkel? Például támogatni segélyekkel, közhasznú munkát biztosítani...vagy hadba rendelni. Máris megoldódik a munkanélküliség, és bátran lehet tovább fejlődni, gazdagodni!

4.) Valami nagyobb, geopolitikai dolog, amibe bele sem merek gondolni.

Bármelyik is legyen, Európának előbb utóbb fel kell ébredni, és nem szabad egy Merkelék által Amerikának kiszolgáltatott csatatérré válnia. Nem bábuk, nem statisztikai egységek, hanem emberek vagyunk, erre rá kell ébredni a politikának, és nekünk is!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://muveszeteskozelet.blog.hu/api/trackback/id/tr436618321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a bircaman · http://maxval.co.nr 2014.08.20. 11:20:15

Amerika az életéért küzd. Megy le a nyugat, s Amerikában ez hisztériás reakciókat vált ki. Ennyi az egész. bircahang.blog.hu/2014/08/16/euroatlantista_fenevadak

mrZ (törölt) 2014.08.20. 11:46:12

Fel! Támadunk!

Most már elég volt azokból a barbár, semmitnemcsináló, európánélősködő, alkoholista, rövidéletű, népességcsökkenő, tehetségtelen oroszokon. Ez a háború nem fog évekig tartani, néhány nap és megvagyunk, karácsonyra saját gázkútja lesz minden önkéntesnek.
süti beállítások módosítása